
Programma Samen Werken voor Ermelo
Toelichting kleur indicator
Terug naar navigatie - Toelichting kleur indicatorGroen: het verloopt conform planning
Oranje: het verloopt niet conform planning, maar we kunnen nog bijsturen
Rood: we hebben de planning niet gehaald
Hierbij wordt planning ‘breed’ geïnterpreteerd. Het heeft betrekking op zowel tijd, geld als eventuele risico’s.
Bestuur en Organisatie
Terug naar navigatie - Bestuur en OrganisatieWat wilden we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?Participatie
Terug naar navigatie - ParticipatieWe zetten in op een gemeente die transparant, betrokken en oplossingsgericht is. We luisteren, denken mee en leggen uit waarom bepaalde keuzes worden gemaakt en streven naar draagvlak voor onze besluiten.
-
Omschrijving
We geven inwoners zo veel mogelijk de gelegenheid om mee te denken en te doen. Hiervoor voeren wij een actief participatiebeleid. Daarnaast werken we met het ‘online dorpsgesprek Ermelo’.
Status voortgangGroen
Toelichting statusDaar waar participatie mogelijk was, hebben we het toegepast. Dit hebben we zowel offline, als online via het Online Dorpsgesprek gedaan.
Dienstverlening
Terug naar navigatie - DienstverleningOp basis van onze ‘visie op dienstverlening’ (2018) willen we een uitstekende dienstverlening voor onze inwoners en ondernemers realiseren. Een uitstekende dienstverlening draagt bij aan onze ambitie om een betrouwbare en toegankelijke overheid te zijn.
Een gemeentebestuur en een gemeentelijke organisatie die communiceert, die luistert, meedenkt en uitlegt waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Dit zorgt voor draagvlak voor besluiten.
-
Omschrijving
We zoeken met burgers en bedrijven naar oplossingen, maar een onderbouwde 'nee' is ook een mogelijkheid. We stellen ons constructief op richting de pers. Het wekelijkse persuur gaat normaal gesproken altijd door.
Status voortgangGroen
Toelichting statusMet behulp van vastgestelde servicenormen zorgen wij ervoor dat we via alle beschikbare kanalen tijdig reageren op gestelde vragen van inwoners, ondernemers en stakeholders. We stellen ons uiteraard constructief op en zoeken samen naar oplossingen.
-
Omschrijving
We werken samen met de gemeenten Harderwijk en Zeewolde verder aan het Klant Expertise Centrum (KEC), waarbij we de dienstverlening aan onze inwoners op alle kanalen (online, mail, telefoon, fysiek) verbeteren. Al het fysiek contact zal in het 'Huis van Ermelo' plaatsvinden. Daarnaast is alle gemeentelijke communicatie is begrijpelijk en waar mogelijk op B1 niveau.
Status voortgangOranje
Toelichting statusOm te kunnen komen tot een KEC wordt een projectleider aangetrokken.
Gebiedsagenda
Terug naar navigatie - GebiedsagendaSamen met de gemeenten Harderwijk en Zeewolde en de provincies Gelderland en Flevoland werken we aan de actielijnen uit de Gebiedsagenda. De onderwerpen die hier aan bod komen zijn: Ruimte, Wonen, Werklocaties en de lobby voor verkeer en Recreatie en Toerisme. Duurzaamheid en circulariteit zijn hierbij randvoorwaarden.
-
Omschrijving
We leggen de link tussen de gebiedsagenda en het landelijk vereiste regioarrangement (ruimtelijke puzzel). Hierbij werken we ook samen met de gemeente Putten. Het onderwerp werklocaties krijgt aandacht met het opstellen van een economisch profiel en het opstellen van het regionaal programma werklocaties (RPW). Ook wordt de verdere uitvoeringsagenda opgesteld.
Status voortgangGroen
Toelichting statusIn 2024 is het regioarrangement regio EHPZ bestuurlijk behandeld in de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde, de provincies Flevoland en Gelderland en de waterschappen Vallei en Veluwe en Zuiderzeeland. Met het regioarrangement is ingestemd of als richtinggevend benoemd. De activiteiten die waren benoemd in de Gebiedsagenda EHZ zijn in het regioarrangement EHPZ ondergebracht. De uitvoering van de opgaven vindt daarmee integraal plaats. In 2024 is een profiel voor de regio EHPZ opgesteld en is de bestuurlijke governance uitgewerkt. Daarnaast is gestart met de oriëntatiefase van gebiedsopgave 2 en zijn in Zeewolde (21 juni 2024) en in Harderwijk (20 september 2024) tours de EHPZ gehouden.
Intergemeentelijke samenwerking
Terug naar navigatie - Intergemeentelijke samenwerkingWe staan open voor intergemeentelijke samenwerking, voor zo ver gericht op uitvoering. Lokaal beleid voor Ermelo wordt opgesteld door de gemeente Ermelo. Ermelo is een zelfstandige gemeente en intergemeentelijke samenwerking leidt niet tot een herindeling met een andere gemeente. De lokale oriëntatie is op de belangen van het eigen Ermelose gebied.
-
Omschrijving
Op verzoek van het Rijk wordt gewerkt aan regioarrangementen tussen het Rijk en de provincies. In 2023 is gestart (met de bestaande samenwerking Ermelo, Harderwijk en Zeewolde) aan een arrangement als regio voor de komende 20 tot 30 jaar, samen met de gemeente Putten. Daarin geven we aan wat we belangrijk vinden en hoe we keuzes en afwegingen maken. Buiten het regio-arrangement worden er in breder bestuurlijk verband (Noord-Veluwe) afspraken gemaakt ten aanzien van energie (RES), wonen, stikstof en mobiliteit.
Status voortgangGroen
Toelichting statusIn 2024 is het regioarrangement regio EHPZ bestuurlijk behandeld in de gemeenten Ermelo, Harderwijk, Putten en Zeewolde, de provincies Flevoland en Gelderland en de waterschappen Vallei en Veluwe en Zuiderzeeland. Met het regioarrangement is ingestemd of als richtinggevend benoemd. De activiteiten die waren benoemd in de Gebiedsagenda EHZ zijn in het regioarrangement EHPZ ondergebracht. De uitvoering van de opgaven vindt daarmee integraal plaats. In 2024 is een profiel voor de regio EHPZ opgesteld en is de bestuurlijke governance uitgewerkt. Daarnaast is gestart met de oriëntatiefase van gebiedsopgave 2 en zijn in Zeewolde (21 juni 2024) en in Harderwijk (20 september 2024) tours de EHPZ gehouden. We werken op verschillende inhoudelijke onderwerpen samen met andere netwerkpartners.
Organisatieontwikkeling
Terug naar navigatie - OrganisatieontwikkelingBinnen het programma organisatieontwikkeling werken we in Ermelo aan het zijn van een netwerkgemeente. Naast dat we een missie en kernwaarden (samen, bevlogen, wendbaar betrouwbaar) voor de organisatie hebben vastgesteld, geven we verder invulling aan deze ontwikkeling binnen het bestuur, de ambtelijke organisatie en samen met de samenleving.
-
Omschrijving
We formuleren al onze opgaven (lees maatschappelijke vraagstukken) in samenwerking met inwoners en partners. We vergroten de sturingsmogelijkheden op de geformuleerde opgaven door opgaveteams (zowel intern als extern) op te zetten, en opgavetrekkers aan te wijzen. Daarnaast werken we aan een effectievere indeling van onze organisatie en aan rolontwikkeling van onze medewerkers.
Status voortgangGroen
Toelichting statusWe zijn in 2024 bezig geweest met het opstellen van een organisatieplan. Binnen dit plan vergroten we de sturingsmogelijkheden en zorgen we voor een effectievere indeling van de organisatie, mede door het helder beleggen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Ook hebben we hierin stilgestaan bij 'hoe werken we in Ermelo': projectmatig, programmatisch, procesgericht en opgavegericht werken. Hiernaast zijn we in teams gestart met teamontwikkeling op basis van teamrollen.
Openbare Orde en Veiligheid
Terug naar navigatie - Openbare Orde en VeiligheidWat wilden we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?Bovenlokaal veiligheidsbeleid
Terug naar navigatie - Bovenlokaal veiligheidsbeleidIn het (tot 2026 verlengde) Integraal Veiligheidsplan 2020-2024 Harderwijk, Ermelo & Putten zijn de prioriteiten vastgelegd op bovenlokaal en lokaal niveau.
De bovenlokale prioriteiten zijn:
1. Kwetsbare personen
2. Ondermijning
3. Cybercrime
4. Informatievoorziening
5. Vitale vakantieparken.
-
Omschrijving
De nadruk ligt op de aanpak van ondermijning en de verbinding van zorg en veiligheid. Hierbij wordt nauw samengewerkt met interne en externe partners. Met de samenwerkende gemeenten bekijken we op welke wijze we een bijdrage kunnen leveren in de aanpak van cybercriminaliteit. Beschikbare data gebruiken we steeds meer bij bijvoorbeeld de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Vanuit het thema Vitale Vakantieparken wordt aansluiting gezocht op het thema natuurbrandbeheersing. Het doel van handhaving is herstel van een illegale naar een legale situatie.
Status voortgangGroen
Toelichting statusDe verbinding tussen zorg en veiligheid is verbeterd. Er is gestart met de implementatie van de Aanpak Voorkomen Escalatie (AVE). Diverse complexe casuïstiek op het snijvlak van zorg en veiligheid is opgepakt door de adviseur zorg en veiligheid. Samen met de gemeenten Harderwijk en Putten is uitvoering gegeven aan het Plan van aanpak Cybercrime. Er is een gestart gemaakt met project Gebiedsgerichte Aanpak Natuurbranden, hierbij is nauw samengewerkt met Vitale Vakantieparken en de VNOG.
Lokaal veiligheidsbeleid
Terug naar navigatie - Lokaal veiligheidsbeleidDe lokale prioriteiten zijn:
1. Overlast en geweld
2. Verkeersveiligheid
3. Jeugd & veiligheid (incl. alcohol en drugs).
-
Omschrijving
We evalueren en updaten meerdere beleidsstukken: Damoclesbeleid 2019, Plan van aanpak ondermijning, Beleidskader cameratoezicht, Handhavingsbeleid, Handhavings UitvoeringsProgramma (HUP), BIBOB-beleid, Jaarprogramma milieu, Algemene Plaatselijke Verordening en Preventie en Handhavingsplan Alcoholwet.
Status voortgangGroen
Toelichting statusMeerdere beleidsstukken zijn geactualiseerd, zoals het Uitvoeringsplan Integrale Veiligheid, het Damoclesbeleid, het Handhavingsbeleid en de Algemene Plaatselijke Verordening. Er is uitvoering gegeven aan het Preventie en Handhavingsplan Alcoholwet. Tevens is het evenementenbeleid geactualiseerd.
Financiën
Terug naar navigatie - FinanciënWat wilden we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?Financiën op orde
Terug naar navigatie - Financiën op ordeGrip krijgen op de uitgaven.
Spaarzaam staat voor goed financieel beleid wat neerkomt op niet meer uitgeven dan beschikbaar is. De meerjarenbegroting is sluitend en reëel.
-
Omschrijving
We creëren door efficiënter werken financiële ruimte voor nieuw beleid. Voorstellen voor nieuw beleid worden voorzien van een financieel plan, waarbij in eerste instantie dekking binnen de bestaande begroting wordt gezocht. We laten de OZB (woningen en niet woningen) met maximaal het inflatiepercentage stijgen. We werken aan de verdere implementatie en daadwerkelijke realisatie van alle in de begroting opgenomen bezuinigingen. Dit zal worden gemonitord. Er komt meer transparantie en beheersbaarheid van de kosten in het Sociaal Domein.
Status voortgangOranje
Toelichting statusEr is ook in 2024 hard gewerkt aan de realisatie van alle taakstellingen, maar we ervaren over de volle breedte van de begroting opwaartse druk op de budgetten. Binnen het Sociaal Domein, maar ook bij de beheerplannen in het fysiek domein. Dit komt vooral door prijsstijgingen. Richting de Kadernota 2026 ligt er een forse uitdaging om ook het 'ravijnjaar' sluitend te krijgen. Hiertoe is eind 2024 het project Ombuigingen van start gegaan, onder leiding van een extern projectleider.
Financiën op orde Sociaal Domein
Terug naar navigatie - Financiën op orde Sociaal DomeinGrip krijgen op de uitgaven binnen het Sociaal Domein.
-
Omschrijving
Voor het Sociaal Domein geven we invulling aan een kostenbesparing, oplopend tot € 2,7 miljoen in 2027, zoals meegenomen in de Kadernota 2024. Dit mag niet ten koste gaan van de meest kwetsbare inwoners. We streven naar versterking van het aanbod in het voorveld, zodat een verschuiving kan plaatsvinden van specialistische ondersteuning (maatwerk) naar laagdrempelige ondersteuning dichtbij de inwoner. We doen dit gezamenlijk met onze partners, zoals Meerinzicht, CJG, Sociaal Team, Leefbaarheidsteam en Interactie.
Status voortgangGroen
Toelichting statusIn de afgelopen periode hebben we samen met onze uitvoeringsorganisaties Meerinzicht, het CJG, Welzijn Ermelo, Inclusief Groep, het Sociaal Team en het leefbaarheidsteam diverse interventies ingezet om de kosten binnen het Sociaal Domein beheersbaar te houden. De noodzaak te moeten bezuinigen is bij alle partners allang doorgedrongen. Meerinzicht heeft zijn bedrijfsvoering stevig onder de loep genomen, evenals Inclusief Groep. Bij sommige organisaties is de ondergrens qua capaciteit bereikt om de minimale kwaliteit van dienstverlening te borgen. De verhoging van de uitgaven is te wijten aan loon- prijspeil ontwikkelingen en een lichte verhoging van het aantal aanvragen. De conjunctuur is nog steeds goed. Dat betekent ‘wie kan werken heeft werk’.
Planning & control cyclus
Terug naar navigatie - Planning & control cyclusWe streven naar een planning & control cyclus die de samenhang borgt tussen:
Wat willen we bereiken?, Wat gaan we daarvoor doen? en Wat mag dat kosten?.
Dit moet voor overzicht en inzicht zorgen en alle geledingen (raad, college en ambtelijke organisatie) helpen bij de bestuurbaarheid van de organisatie. Het is daarbij essentieel dat de informatiewaarde en de leesbaarheid van de P&C documenten worden verbeterd.
-
Omschrijving
We gaan terug naar twee tussentijdse rapportages, waarbij meer aandacht is voor de 'inhoud' en minder focus op financiën. Om de informatiewaarde en de leesbaarheid van de P&C documenten te vergroten worden de rapportageformats aangepast. Dit gebeurt in overleg met de Auditcommissie van de raad.
Status voortgangGroen
Toelichting statusIn 2024 zijn de frequentie en de formats van de bestuursrapportages aangepast in afstemming met de Auditcommissie. We kennen nu nog twee tussentijdse verantwoordingen, de Voor- en Najaarsrapportage. We hebben mooie stappen gezet qua efficiënte en effectieve boekwerken, maar de verbetering van de P&C-documenten blijft uiteraard een continu proces. Per 2025 gaan we werken met een nieuwe P&C tool, die het proces van verbetering naar verwachting extra ondersteunt.
Indicatoren programma Samen Werken voor Ermelo
Terug naar navigatie - Indicatoren programma Samen Werken voor ErmeloFormatie, fte per 1.000 inwoners
Terug naar navigatie - Formatie, fte per 1.000 inwonersOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
5,15 |
4,97 |
5,19 |
5,30 |
Bezetting, fte per 1.000 inwoners
Terug naar navigatie - Bezetting, fte per 1.000 inwonersOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
4,60 |
4,48 |
4,64 |
4,51 |
Apparaatskosten per inwoner
Terug naar navigatie - Apparaatskosten per inwonerOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
810,00 |
928,00 |
979,00 |
1.013,00 |
Externe inhuur, kosten als % van de totale loonsom + totale kosten inhuur
Terug naar navigatie - Externe inhuur, kosten als % van de totale loonsom + totale kosten inhuurOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
15,30% |
18,80% |
22,90% |
22,70% |
Overhead, % van de totale bedrijfsvoeringslasten
Terug naar navigatie - Overhead, % van de totale bedrijfsvoeringslastenOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
16,00% |
15,00% |
12,70% |
11,20% |
Gemeentelijke woonlasten, éénspersoonshuishouden
Terug naar navigatie - Gemeentelijke woonlasten, éénspersoonshuishoudenOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
859,00 |
1.098,00 |
1.057,00 |
1.073,00 |
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners |
0,00 |
0,00 |
867,00 |
0,00 |
Nederland |
733,00 |
823,00 |
860,00 |
911,00 |
Gemeentelijke woonlasten, meerpersoonshuishouden
Terug naar navigatie - Gemeentelijke woonlasten, meerpersoonshuishoudenOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
940,00 |
1.183,00 |
1.143,00 |
1.157,00 |
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners |
0,00 |
0,00 |
949,00 |
0,00 |
Nederland |
810,00 |
905,00 |
942,00 |
994,00 |
Gemiddelde WOZ waarde x € 1.000
Terug naar navigatie - Gemiddelde WOZ waarde x € 1.000Organisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
342,00 |
367,00 |
428,00 |
441,00 |
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners |
285,00 |
313,00 |
361,00 |
376,00 |
Nederland |
290,00 |
317,00 |
368,00 |
379,00 |
Winkeldiefstallen
Terug naar navigatie - WinkeldiefstallenOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
1,70 |
1,30 |
1,60 |
1,60 |
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners |
1,00 |
1,20 |
1,40 |
1,30 |
Nederland |
1,80 |
2,30 |
2,50 |
2,20 |
Diefstallen uit woning per 1.000 inwoners
Terug naar navigatie - Diefstallen uit woning per 1.000 inwonersOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
1,50 |
1,70 |
0,90 |
1,40 |
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners |
1,10 |
1,20 |
1,10 |
1,10 |
Nederland |
1,40 |
1,40 |
1,30 |
1,20 |
Geweldsmisdrijven per 1.000 inwoners
Terug naar navigatie - Geweldsmisdrijven per 1.000 inwonersOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
4,40 |
3,50 |
3,50 |
3,90 |
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners |
3,10 |
3,30 |
3,00 |
3,10 |
Nederland |
4,40 |
4,50 |
4,20 |
4,30 |
Vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimte
Terug naar navigatie - Vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimteOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
5,20 |
6,10 |
4,50 |
4,70 |
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners |
4,80 |
4,80 |
4,40 |
4,10 |
Nederland |
6,10 |
6,00 |
5,80 |
5,70 |
Verwijzingen Halt per 1.000 jongeren
Terug naar navigatie - Verwijzingen Halt per 1.000 jongerenOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
10,00 |
9,00 |
11,00 |
8,00 |
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners |
7,00 |
8,00 |
8,00 |
9,00 |
Nederland |
8,00 |
8,00 |
9,00 |
9,00 |
Jongeren met een delict voor de rechter
Terug naar navigatie - Jongeren met een delict voor de rechterOrganisatie |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
---|---|---|---|---|
Ermelo |
1,00% |
1,00% |
1,00% |
0,00% |
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners |
1,00% |
1,00% |
1,00% |
0,00% |
Nederland |
1,00% |
1,00% |
1,00% |
0,00% |
Verbonden partijen programma Samen werken voor Ermelo
Terug naar navigatie - Verbonden partijen programma Samen werken voor ErmeloVerbonden partijen
Terug naar navigatie - Verbonden partijenBij de uitvoering van het programma Samen Werken voor Ermelo zijn de volgende verbonden partijen betrokken:
- Alliander N.V.
- Meerinzicht
- N.V. Bank Nederlandse Gemeenten (N.V. BNG)
- Omgevingsdienst Veluwe (ODVeluwe)
- Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe
- Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG)
- Vitens N.V.
Het overzicht van alle verbonden partijen is opgenomen in de paragraaf verbonden partijen.
Wat heeft programma Samen Werken voor Ermelo gekost?
Terug naar navigatie - Wat heeft programma Samen Werken voor Ermelo gekost?Wat heeft het gekost
Terug naar navigatie - Wat heeft het gekostSamen Werken voor Ermelo |
Primitieve
begroting
2024 |
Begrotings
wijzigingen
2024 |
Begroting
2024 |
Realisatie
2024 |
Resultaat
2024 |
|||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Baten |
||||||||
Bestuur en organisatie |
1.166 |
823 |
1.989 |
2.265 |
276 |
|||
Financiën |
73.149 |
5.927 |
79.076 |
77.957 |
-1.119 |
|||
Openbare Orde en Veiligheid |
152 |
-88 |
64 |
40 |
-24 |
|||
Totaal Baten |
74.467 |
6.662 |
81.129 |
80.262 |
-867 |
|||
Lasten |
||||||||
Bestuur en organisatie |
-17.640 |
-1.340 |
-18.980 |
-19.571 |
-591 |
|||
Financiën |
-769 |
-675 |
-1.444 |
-1.439 |
5 |
|||
Openbare Orde en Veiligheid |
-3.523 |
-92 |
-3.615 |
-3.644 |
-29 |
|||
Totaal Lasten |
-21.932 |
-2.107 |
-24.039 |
-24.654 |
-615 |
|||
Geraliseerd saldo van baten en lasten |
52.535 |
4.555 |
57.090 |
55.608 |
-1.482 |
|||
Mutaties reserves |
||||||||
Stortingen |
-1.159 |
-19.636 |
-20.795 |
-20.965 |
-170 |
|||
Onttrekkingen |
3.215 |
13.539 |
16.754 |
15.388 |
-1.366 |
|||
Mutaties reserves |
2.056 |
-6.097 |
-4.041 |
-5.577 |
-1.536 |
|||
Gerealiseerd resultaat |
54.591 |
-1.542 |
53.049 |
50.031 |
-3.018 |
|||