
Samenvatting
Samenvatting
Terug naar navigatie - SamenvattingDe Jaarstukken 2024 zijn verdeeld in vier programma’s: Samen Werken voor Ermelo, Samen Leven in Ermelo, Samen Wonen in Ermelo en Samen Ondernemen in Ermelo.
Zonder compleet te zijn, worden hieronder de hoofdlijnen per programma samengevat: dit heeft de gemeente Ermelo in 2024 gedaan.
Samen Werken voor Ermelo
In 2024 heeft de gemeente Ermelo zich ingezet voor een betere samenwerking met haar inwoners en partners. Er is gewerkt aan een actief participatiebeleid, zowel offline als online via het Online Dorpsgesprek. De samenwerking met Harderwijk en Zeewolde aan het Klant Expertise Centrum (KEC) is voortgezet, met als doel de dienstverlening via alle kanalen te verbeteren. Daarnaast is er een organisatieplan in ontwikkeling gebracht, met een focus op een effectievere organisatie-indeling.
Op het gebied van intergemeentelijke samenwerking is de link gelegd tussen de Gebiedsagenda en de landelijk vereiste regioarrangementen, met name in de regio EHPZ. De uitvoering van de Gebiedsagenda EHZ is ondergebracht in het regioarrangement EHPZ. De verbinding tussen zorg en veiligheid is verbeterd door de implementatie van de Aanpak Voorkomen Escalatie (AVE) en de inzet van een adviseur zorg en veiligheid. Financieel is er ingezet op realistisch begroten en het realiseren van ombuigingen.
Samen Leven in Ermelo
In 2024 werden in het Sociaal Domein van de gemeente belangrijke stappen gezet:
Projecten en activiteiten voor jongeren zijn georganiseerd, met aandacht voor veiligheid, gezonde leefstijl en de uitwerking van landelijke akkoorden zoals IZA en GALA. Ondersteuning bij opvoeden en school is geboden, en er is aandacht besteed aan het vergroten van de toegankelijkheid van ondersteuning voor gezinnen met een migratieachtergrond. Het project voor de doorontwikkeling van een lokale brede toegang is opgestart.
Het tweede sociaal congres met als thema 'samen in beweging' is georganiseerd en het online vrijwilligersplatform Ermelovoorelkaar is gelanceerd. Het lokaal plan basisvaardigheden 2023-2027 is vastgesteld. De doorontwikkeling van de dienstverlening in het Steunpunt Financiën is gestart, met extra aandacht voor nazorg.
Samen Wonen in Ermelo
Binnen het programma ‘Samen Wonen in Ermelo’ is onder andere gewerkt aan mobiliteit, wonen, duurzaamheid en afval.
De focus binnen mobiliteit lag op de uitvoering van het uitvoeringsplan van de mobiliteitsvisie en projecten die al een lange voorbereidingstijd kennen (bijv. fietspad Zeeweg-Schaapsdijk). De bemoeilijkende factor van de stikstofuitspraak van de Raad van State veroorzaakt links en rechts vertragingen. Een flink aantal ruimtelijke plannen is verder ontwikkeld, zoals particuliere initiatieven (ook voor de LVB+ regeling), Markt 2.0 en Veldwijk. Daarnaast zijn de toekomstmogelijkheden voor het Callunaterrein en de Balverszaal verkend. De vestiging van een supermarkt in de Enk is niet doorgegaan. Er is gewerkt aan een stedenbouwkundige uitwerking voor Hart van Horst en de voorbereiding van de sanering van de Boskamer is afgerond.
Op het gebied van duurzaamheid zijn de raadsvisie duurzaamheid en het uitvoeringsprogramma Duurzaamheid en Klimaatadaptatie 2024-2028 vastgesteld en is er gestart met de uitvoering hiervan. De Omgevingswet is op 1 januari 2024 in werking getreden en de implementatie ervan is voortgezet. Ook is de nota grondbeleid geactualiseerd. De revitalisering van vakantieparken is vormgegeven langs twee sporen: ontwikkeling en transformatie.
Samen Ondernemen in Ermelo
In 2024 heeft de gemeente Ermelo stappen gezet in verschillende projecten en initiatieven gericht op economische ontwikkeling, toerisme en recreatie.
De gemeenteraad heeft de routekaart voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein A28 vastgesteld, maar de ontwikkeling is later in het jaar geprioriteerd. De ontwikkeling van het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) is in de eindfase. De gemeenteraad heeft de visie toerisme en recreatie 2025-2030 'Trots op vrije tijd' vastgesteld en het uitvoeringsprogramma opgeleverd.