Programma Samen Leven in Ermelo

Toelichting kleur indicator

Terug naar navigatie - Toelichting kleur indicator

Groen: het verloopt conform planning
Oranje: het verloopt niet conform planning, maar we kunnen nog bijsturen
Rood: we hebben de planning niet gehaald

Hierbij wordt planning ‘breed’ geïnterpreteerd. Het heeft betrekking op zowel tijd, geld als eventuele risico’s.

Kansrijk opgroeien

Terug naar navigatie - Kansrijk opgroeien

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Gezond en veilig opgroeien

Terug naar navigatie - Gezond en veilig opgroeien

Alle jeugdigen kunnen gezond en veilig opgroeien in een kansrijke omgeving.

  • Omschrijving

    •    Meer jongeren voelen zich veilig om zichzelf te zijn op school, de sportvereniging, geloofsgemeenschap, op straat, in de kroeg, in hun gezin, etc.  
    •    Meer jeugdigen/gezinnen kiezen voor een gezonde leefstijl (gezonder eten, gezond gewicht, meer bewegen, minder gebruik genotsmiddelen).
    •    Vanuit het gedachtegoed positieve gezondheid werken we de twee landelijke akkoorden uit, het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA): Aanpak overgewicht bij kinderen, Kansrijke Start.

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    Activiteiten en projecten liepen conform planning. De aanpak Jongeren op gezond gewicht (JOGG) is geborgd. Het project Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) is gestart. Het programma Kansrijke start is voortgezet. Onderzoek naar gezondheidsverschillen onder gezinnen is opgestart; welke invloed heeft beleid op gezondheidsverschillen in de Ermelose samenleving? De speelvisie is opgesteld. De jeugdarts heeft extra uren vergoed gekregen om schoolverzuim te kunnen duiden en tegen te gaan. Jongerenwerk heeft (online) activiteiten uitgevoerd in kader van gezond en veilig opgroeien.  

Toegeruste gezinnen

Terug naar navigatie - Toegeruste gezinnen

Het gezin en de omgeving van jeugdigen zijn voldoende toegerust om alledaagse problemen op te kunnen vangen (goed is goed genoeg/normaliseren).

  • Omschrijving

    •    Opvoeders doen vaker een beroep op hun eigen omgeving als het gaat om vragen of ondersteuning rondom opgroeien en opvoeden.
    •    Meer gezinnen worden actief betrokken bij de schoolloopbaan van hun kind om de cyclus van laaggeletterdheid en armoede te doorbreken. Ongeacht opleiding, achtergrond en niveau.

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    In 2024 hebben we middels verhalencampagnes aandacht besteed aan Moeders in formeren Moeders en Mampa's café. Buurtgezinnen is uitgebreid naar 20-25 koppelingen tussen steun- en vraaggezinnen. De opvoedcursus van het CJG is goed bezocht. Boekjes & Babbels is ingezet en wordt goed bezocht. Middels voorlichtingscampagnes is aandacht gegeven aan laaggeletterdheid, ook via de scholen.  

Goede en snelle hulp

Terug naar navigatie - Goede en snelle hulp

Jeugdigen en/of hun ouders met een ondersteuningsvraag worden goed en snel geholpen.

  • Omschrijving

    •    Het door ontwikkelen van een lokale, brede toegang sociaal domein 
    •    Voor gezinnen met een migratieachtergrond is de toegankelijkheid van ondersteuning vergroot 
    •    Jeugdigen en gezinnen voelen zich gehoord en ervaren meer regie over de oplossingsrichtingen voor hun ondersteuningsbehoefte 
    •    Jeugdigen/gezinnen met een ondersteuningsbehoefte worden na een juiste triage sneller goed doorverwezen 
    •    Schuldenproblematiek onder jeugdigen wordt sneller gesignaleerd en aangepakt of waar mogelijk voorkomen 
    •    Huiselijk geweld in gezinnen wordt sneller gesignaleerd en doorbroken, of waar mogelijk voorkomen 
    •    Inzet van ervaringskennis/ervaringsdeskundigen is toegenomen Bijlage III Van beleidsdoel naar uitvoeringsagenda

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    Het project doorontwikkelen van een lokale brede toegang 0-100 is opgestart en de jongerencoaching en het jongerenwerk is meer bekend en wordt beter gevonden. Er is uitvoering gegeven aan de jeugdhulp conform de inkoopafspraken en regiovisie en dit wordt datagericht gemonitord. De inkoop van essentiële functies jeugdhulp is gerealiseerd en er is gestart met de proeftuin jeugd- en gezinsbescherming.

Gelijke kansen

Terug naar navigatie - Gelijke kansen

We streven ernaar dat jeugdigen opgroeien met gelijke kansen en hun talenten ontwikkelen op een manier die bij hen past (onderwijs, sport, cultuur).

  • Omschrijving

    •    Zoveel mogelijk kinderen en jeugdigen volgen onderwijs of een ontwikkelingsgericht traject 
    •    Meer jeugdigen maken kennis met sport, cultuur en muziek, laagdrempelig en in de eigen woonomgeving, zoals de Brede school
    •    Jeugdigen/gezinnen die als nieuwkomers komen wonen in Ermelo, Harderwijk of Zeewolde, kunnen zo snel mogelijk deel uitmaken van de lokale samenleving 
    •    Er is een beter (aangepast) vrijetijdsaanbod voor jeugdigen met een beperking of chronische ziekte 
    •    Meer jeugdigen met een beperking of chronische ziekte kunnen zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk leven 
    •    Jongeren kunnen op eigen (moderne) wijze hun meningen en ideeën over de lokale samenleving duidelijk maken en deze informatie wordt inhoudelijk meegenomen bij de beleidsvorming

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    Binnen het programma Samenwerken voor de jeugd in Ermelo is gewerkt aan het implementeren van thema's uit de onderwijsvisie Ermelo. Interactie heeft uitvoering gegeven aan sportstimulering voor alle kinderen door pleinprogrammering, sportactiviteiten op scholen en in buurten. We hebben culturele activiteiten gefaciliteerd voor jeugdigen en gezinnen. Nieuwkomers (statushouders en asielzoekers) in Ermelo krijgen onderwijs en indien nodig ondersteuning aangeboden in de taalklas en op de Internationale Schakelklas in Harderwijk. 

Frisse en duurzame scholen

Terug naar navigatie - Frisse en duurzame scholen

We zetten in op frisse en duurzame schoolgebouwen (inclusief kinderopvang en andere maatschappelijke functies) met een sterke wijkfunctie. We zorgen hierin doorlopend door de uitvoering van ons integraal huisvestingsplan.

  • Omschrijving

    We werken verder aan de realisatie van een nieuw gezamenlijk kindcentrum waarin zowel De Klokbeker als de Augustinusschool worden gehuisvest.

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    1. In 2024 is in een gezamenlijk proces met alle schoolbesturen Voortgezet Onderwijs, Voortgezet (Speciaal) Onderwijs en het Primair Onderwijs een Integraal Huisvestingsplan opgesteld. Met dit geactualiseerde IHP hebben de gemeente Ermelo en de schoolbesturen inzichtelijk gemaakt welke investeringen er de komende jaren nodig zijn om 1) te voldoen aan onze gemeentelijke plicht voor voldoende en adequate huisvesting 2) delen van de onderwijsvisie 2023 te verwezenlijken 3) te voldoen aan onze visie van verduurzaming en vernieuwing van onderwijsgebouwen. De basis voor dit plan is de Nota Sociaal Domein en specifiek de Onderwijsvisie zoals vastgesteld door de raad in 2023. 
    2. Daarnaast heeft de raad eind 2024 besloten om de nieuwbouw van De Klokbeker en de Augustinusschool, beide met kinderopvang, als twee afzonderlijke gebouwen te realiseren. Hiermee kan de planvorming in 2025 verder gaan.
    3. Ook is verder gewerkt aan de realisatie van de sportvoorziening op het terrein van 's Heeren Loo. De planning is nog steeds om deze sportvoorziening in de zomer van 2025 op te leveren.
     4. Ook de renovatie en uitbreidingsplannen van het Christelijk College Groevenbeek verloopt conform planning. De school is hier bouwheer en de gemeente toetst. Ondanks het feit dat het een complex proces is (o.a. bouwen tussen bestaande delen, terwijl de school ook open is) verloopt het bouwproces goed.

Op weg naar samenredzaamheid

Terug naar navigatie - Op weg naar samenredzaamheid

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Samenredzaamheid versterken

Terug naar navigatie - Samenredzaamheid versterken

Samenredzaamheid in buurten en wijken is versterkt.

  • Omschrijving

    •    Bewonersinitiatieven meer stimuleren en faciliteren 
    •    Ontmoetingsfuncties dragen meer bij aan samenredzaamheid 
    •    Beter leefbare wijken zonder overlast 
    •    Meer inwoners zijn lokaal actief, bijvoorbeeld als vrijwilliger 
    •    Talenten van meer mensen gebruiken, ook de kwetsbaren. Iedereen draagt bij in de wijk 
    •    Minder eenzame inwoners

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    Het proces van de Dorpendeal in Ermelo-West is afgerond en heeft een duurzaam vervolg gekregen. De fieldlab is volgens planning van aanpak voortgezet in 2024. Via preventie in de wijk wordt samengewerkt met inwoners en professionals aan kansrijke oplossingen die aansluiten bij de behoefte van inwoners.

    Positieve gezondheid wordt breder ingezet, en op meerdere plekken in Ermelo nemen sociale activiteiten op wijk- en buurtniveau toe. Het leefbaarheidsteam ontwikkelt door, mede door zichtbaarheid en professionalisering. Zo wordt bijvoorbeeld de ABCD-methode structureel ingezet in de wijken en de (micro)buurten.

    Zowel intern als extern is er gewerkt aan een intensievere samenwerking om tot een integrale aanpak van verschillende maatschappelijke opgaven te komen. Zo wordt er vanuit het regionale Integraal Zorgakkoord samengewerkt tussen medisch en sociaal domein op het gebied van mentale gezondheid, ouderen en preventie. 

Snelle en duurzame oplossing van ondersteuningsvragen

Terug naar navigatie - Snelle en duurzame oplossing van ondersteuningsvragen

Ondersteuning is gericht op het zo snel, eenvoudig en duurzaam mogelijk oplossen van vragen.

  • Omschrijving

    •    Inwoners zijn zelfredzamer op alle levensterreinen, zoveel mogelijk met hulp van mensen uit hun netwerk 
    •    Hulp en ondersteuning is lokaal beter vindbaar, toegankelijk en zoveel als mogelijk in het voorliggend veld georganiseerd 
    •    De oplossing van een vraag om hulp en ondersteuning sluit beter aan bij de leefwereld van inwoners 
    •    Zelfregie van kwetsbare inwoners is vergroot 
    •    Inwoners zijn beter voorbereid op volgende levensfasen en life-events

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    In november is het tweede sociaal congres georganiseerd. Het thema van het congres was ‘samen in beweging’. In december is het nieuwe online vrijwilligersplatform Ermelovoorelkaar gelanceerd. 

    In 2024 zijn we gestart met het implementeren van het plan van aanpak Brede Toegang in Ermelo. Met de kernpartners (Centrum voor Jeugd en Gezin, Meerinzicht Wmo / P-wet en Sociaal team Ermelo) wordt gewerkt aan eerste concrete stappen naar samenwerking binnen een brede toegang voor alle inwoners, waarbij het beroep op de sociale basis versterkt wordt.

Inclusieve samenleving

Terug naar navigatie - Inclusieve samenleving

Gelijke kansen in een inclusieve samenleving bevorderen

  • Omschrijving

    •    Inwoners leren elkaar kennen en kunnen beter omgaan met elkaars verschillen 
    •    Voor meer inwoners is het mogelijk om naar eigen vermogen mee te doen in de samenleving 
    •    Meer voorzieningen zijn goed toegankelijk, fysiek en digitaal (Inclusie) 
    •    Meer inwoners ervaren goede gezondheid en welbevinden  
    •    Uitbreiding van Interactie Sportbedrijf Ermelo B.V. met het nieuwe sportcentrum Zanderij

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    Het lokaal plan basisvaardigheden 2023-2027 is vastgesteld. Dit plan is een aanvulling op en uitvoering van het Regioplan basisvaardigheden 2024-2027. Het lokaal plan geeft aan waar de komende jaren aan wordt gewerkt aan de hand van vijf thema's. De activiteiten binnen deze thema’s richten zich op het vinden en bereiken van de doelgroep om passende hulp aan te bieden en op het vergroten van bewustwording bij betrokken organisaties. 

    Sportcentrum Zanderij is geopend en er is invulling gegeven aan het sportakkoord 2024. Ook is de Cultuuraanpak 2021-2024 geëvalueerd en de Cultuuraanpak 2025-2028 voorgelegd aan de gemeenteraad. 

Bestaanszekerheid en perspectief op (on) betaald werk

Terug naar navigatie - Bestaanszekerheid en perspectief op (on) betaald werk

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Vergroten bestaanszekerheid

Terug naar navigatie - Vergroten bestaanszekerheid

Vergroten van bestaanszekerheid

  • Omschrijving

    •    Minder huishoudens leven onder 120% van de bijstandsnorm 
    •    Minder inwoners met problematische schulden 
    •    Intergenerationele armoede wordt vaker doorbroken

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    Minder huishoudens leven onder 120% van de bijstandsnorm:
    Inkomensondersteunende regelingen zijn beter vindbaar door de flyer met daarop alle minimaregelingen voor volwassenen en jeugd. 
    De verkenning naar de effecten van het huidige minimabeleid is in 2024 gestart (Minima Effect Rapportage). De afronding is vertraagd, maar wordt verwacht in het eerste kwartaal 2025.  

    Minder inwoners met problematische schulden:
    De doorontwikkeling van de dienstverlening in het Steunpunt Financiën is van start gegaan, waarbij extra aandacht is voor nazorg.
    Voor de vroegsignalering schulden zijn de coördinatoren van het Steunpunt Financiën toegerust met een training om de vroegsignalering nog effectiever vorm te geven.

    Intergenerationele armoede wordt vaker doorbroken:
    Het Jeugdfonds Sport en Cultuur en St. Leergeld zien een toename in het aantal aanvragen. Dit betekent dat meer kinderen meedoen in de samenleving en het risico op sociale uitsluiting wordt voorkomen.

Meedoen naar vermogen

Terug naar navigatie - Meedoen naar vermogen

Werkzoekenden doen naar vermogen mee in de samenleving.

  • Omschrijving

    •    In de bijstand zitten alleen inwoners met minder dan 100% arbeidsvermogen 
    •    Van werkzoekenden die binnen twee jaar betaald werk bij een reguliere werkgever kunnen aanvaarden, stroomt 50% uit naar werk, waarvan 80% structureel 
    •    Voor meer doelgroepen met een loonwaarde tot 70% wordt loonkostensubsidie (LKS) ingezet 
    •    Meer jeugdigen stromen uit naar een participatieplek die aansluit bij hun vermogen (vervolgopleiding, betaalde baan of vorm van dagbesteding) 
    •    Meer jongeren vinden een passende opleiding die aansluit op de kanssectoren

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    In 2024 hebben we een Europese subsidie aangevraagd voor extra begeleiding van inwoners met een uitkering in de categorie Meedoen. Voor deze groep zijn de eerste stappen vaak het opbouwen van activiteiten en een netwerk. Vanaf juli 2024 is de extra begeleiding gestart, wat heeft geleid tot extra activiteiten door inwoners in de doelgroep. Daarnaast hebben we inwoners kunnen helpen met het vinden van de juiste route voor de vragen waar ze mee zitten.

    In 2024 hebben we in het kader van de pilot rechtmatigheid inwoners gesproken die afgelopen jaren geen wijzigingen hebben doorgegeven over hun uitkering. In de gesprekken kon aandacht worden besteed aan informatie over de minimaregelingen, over veranderd beleid en welke zaken inwoners moeten doorgeven. Ook volgde uit het gesprek soms een hervatting van begeleiding richting (vrijwilligers)werk. 

    In 2024 zijn er 4 actielijnen uitgezet in het kader van de doorontwikkeling van de Sluitende aanpak jongeren. Bij partners die werken in de praktijk is opgehaald wat de knelpunten zijn en hoe de integrale samenwerking bevorderd kan worden. Zo zijn er overlegstructuren gepland om de samenwerking tussen de doorstroomcoaches en de klantmanagers jongeren te bevorderen. Daarnaast zijn er overleggen gepland en afspraken gemaakt met o.a. de scholen om een doorlopende lijn te creëren van onderwijs richting de arbeidsmarkt.

    In 2024 is in Ermelo de laatste themasessie georganiseerd om lokaal binnen Ermelo een participatieprogramma te ontwikkelen waarmee inburgeraars in de Z-route zelfstandiger worden en actiever deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Naar aanleiding van deze themasessie heeft Welzijn Ermelo een voorstel gedaan om invulling te geven aan het participatieonderdeel in de Z-route. In 2024 hebben gesprekken met Welzijn Ermelo en Meerinzicht plaatsgevonden om samen tot een overeenkomst te komen. De verwachting is dat dit traject in maart 2025 van start kan gaan. 

Goede ondersteuning

Terug naar navigatie - Goede ondersteuning

Ondersteuning aan werkzoekenden biedt perspectief op (on)betaald werk.

  • Omschrijving

    •    We differentiëren het bijstandsbestand in de categorieën, ‘werk, meedoen en ondersteuning’ en passen onze dienstverlening hierop aan 
    •    Meer inwoners vinden (onbetaald) werk via re-integratie op basis van hun arbeidsvermogen, capaciteiten en talenten (bestandsanalyse nodig als basis) 
    •    Meer bijstandsgerechtigden worden ondersteund naar vrijwilligerswerk of sociale participatie 
    •    Meer ondernemers voelen zich ontzorgd als zij werkzoekenden vanuit de bijstand in dienst nemen 
    •    Elke aanbesteding met een arbeidscomponent heeft een SROI-paragraaf

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    In Q3 2024 is het registratiesysteem aangepast en opnieuw gevuld met informatie om de indeling in 'werk, meedoen en ondersteuning' mogelijk te maken. Deze informatie leidt tot betere dienstverlening aan de inwoner doordat we gerichtere trajecten kunnen ontwikkelen. De inzichten hieruit worden meegenomen in de monitor sociaal domein.  

    Werk is soms het beste medicijn. We hebben in 2024 ingezet op dienstverlening aan inwoners waarbij de belemmering naar werk een psychische oorzaak heeft. Met specialistische begeleiding, in samenwerking met GGZ, proberen we inwoners te begeleiden naar duurzaam werk. Deze inzet is mogelijk door ondersteuning vanuit de arbeidsmarktregio.

    Na de start van de accountmanager in 2024 zijn er twee bijeenkomsten geweest in het kader van inclusief ondernemen. Bij de bedrijfskring is tijdens de lunchbijeenkomst een presentatie gegeven aan ondernemers. Bij de dag van de ondernemer was het thema inclusief ondernemerschap wat werd gecombineerd met het ondernemersontbijt. Daarnaast zijn er met verschillende werkgevers in diverse branches gesprekken gevoerd en geadviseerd over de regelingen die lokaal en regionaal ingezet worden. 

    Meer kennis en bekendheid over SROI zorgt voor een hoger rendement en is in 2024 terug te zien in de resultaten en de positieve voorbeelden. Binnen inkoop wordt SROI standaard meegenomen bij aanbestedingen vanaf de voorgestelde drempelwaarde.

Zelfstandig thuis

Terug naar navigatie - Zelfstandig thuis

Wat wilden we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat wilden we bereiken?

Gezonde en veilige leefomgeving

Terug naar navigatie - Gezonde en veilige leefomgeving

Gezonde en veilige woonomgeving voor iedereen met passend woningaanbod voor alle inwoners.

  • Omschrijving

    •    Betere inrichting van de leefomgeving en de bereikbaarheid van voorzieningen dragen bij aan de zelfstandigheid van ouderen 
    •    Meer kwetsbare inwoners wonen met behulp van ondersteuning zelfstandig in de wijk (van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis is gerealiseerd) 
    •    Meer geschikte/levensloopbestendige woonvormen en/of woningen voor een inclusieve samenleving met aandacht voor diversiteit/diverse aandachtsgroepen 
    •    Minder huiselijk geweld 
    •    Efficiëntere inzet van ambulante zorg en mankracht 
    •    Meer inzet op wijkgericht werken

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    We hebben uitwerking gegeven aan ontwikkelingen op woon- en omgevingsvraagstukken vanuit de uitvoering en het beleid sociaal domein. Voor meerdere woon/zorg initiatieven is vanuit het ruimtelijke domein input gevraagd en wordt geadviseerd vanuit de beleidskaders zoals door de raad vastgesteld. We zijn aan de slag gegaan met het formuleren van een Toetsingskader voor woonzorginitiatieven en/of maatschappelijke initiatieven voor zowel kleinschalige als grootschaligere projecten binnen de gemeente. 

    Vanuit de beweging herstelgericht werken en de ontwikkeling van een ecosysteem mentale gezondheid, wordt gewerkt aan andere oplossingen en benaderingen van GGZ problematiek. De herstelondersteunende gesprekken, gestart als pilot in 2023, zijn in 2024 gecontinueerd en breder uitgerold. Er is een regionaal Transformatieplan GEM / ecosysteem ingediend, in afwachting van uitkomsten van de landelijke onderhandelingen die de VNG voert over IZA.

    In 2024 is het afsprakenkader Ouderenhuisvesting opgesteld, als voorloper op de Woonzorgvisie. 

    In 2024 is het convenant Wmo woningaanpassingen tussen Meerinzicht en Uwoon, Omnia Wonen ondertekend, met duidelijke en heldere afspraken over wie verantwoordelijk is voor woning aanpassingen (bestaand en nieuwbouw) en bepalingen van medische urgentie voor aandachtsgroepen. 

    In 2024 is een geactualiseerde Regiovisie Aanpak Huiselijk Geweld 2024-2028 vastgesteld, met aansluiting op de landelijke Hervormingsagenda Jeugd. En is een Uitvoeringsagenda en lokaal actieplan aanpak huiselijk geweld ontwikkeld.

    In 2024 is het eerste jaar dat ervaring is opgedaan in de Toekomsttuin Jeugd- en Gezinsbescherming. Inzicht en eenheid in werkwijzen, aan de hand van casuïstiek leren heeft centraal gestaan.  

    Tot slot hebben we een start gemaakt met de realisatie van de maatwerkwoningen in de gemeente voor inwoners die tijdelijk een prikkelarme woonomgeving nodig hebben.

Tevreden zelfstandig

Terug naar navigatie - Tevreden zelfstandig

Inwoners wonen naar tevredenheid zelfstandig thuis.

  • Omschrijving

    •    Meer inzetten op preventie, vroegsignalering en bewustwording rondom levensfasen 
    •    Minder mensen voelen zich eenzaam 
    •    Minder mantelzorgers raken overbelast

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    We hebben diverse lokaal werkende organisaties in het Ermelose netwerk gefaciliteerd om lichte ondersteuning en vrijwillige- of informele inzet te kunnen continueren en een voldoende algemeen voorzieningenaanbod te hebben. 

    In het voorliggende preventieve veld is aangejaagd om informatie te bundelen, te stroomlijnen en beter op elkaar aan te laten sluiten. Hierdoor kunnen inwoners beter en doelgerichter bereikt worden met informatie en voorlichting. 

    De voorbereiding voor de ontwikkeling van een actuele Informatiegids vanuit de benadering van welzijn, zelf doen wat zelf kan, en positieve gezondheid is gestart. 

    Voor diverse groepen zijn er in de wijken inloopmogelijkheden en is er een activiteiten aanbod.

    Voor mantelzorgers ontstaan (nieuwe) groepen en wordt ingezet op onderlinge contacten, voorlichting  en uitwisseling.  

Gezond oud worden

Terug naar navigatie - Gezond oud worden

Inwoners hebben regie over hun eigen leven en kunnen op een gezonde manier oud worden.

  • Omschrijving

    •    Meer (kwetsbare) ouderen hebben regie over hun eigen leven 
    •    Meer ouderen hebben een gezonde leefstijl

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    Als gemeente faciliteren en ondersteunen we de lokale sociale basis en steunstructuren in de informele zorg en het welzijnswerk. Er is beschikbaarheid en aanwezigheid van sociaal werkers, ouderenadvies en mantelzorg consulenten om advies te vragen en om op maat passende ondersteuning te vinden. We hebben regionaal binnen het netwerk Gezond Veluwe en de lokale stuurgroep aandacht gevraagd voor een welzijnsbenadering van zorgvragen, met aandacht voor positieve gezondheid. 

    Er is vanuit het regionaal Integraal Zorg Akkoord (IZA) een plan ingezet op de positionering van de welzijnsorganisaties richting medisch domein. Er is in dit kader in 2024 een position paper opgesteld vanuit de regionale welzijnsorganisaties, voor een duidelijkere positie en samenhang van taken vanuit het sociaal domein. Er zijn regionaal presentaties gehouden bij de medische partners over wat welzijnsorganisaties doen en betekenen.

    In 2024 is gewerkt aan de ontwikkeling van een Verwijsloket bij het ziekenhuis Sint Jansdal met de verbinding naar Welzijn op Recept lokaal. 

    De lokale projectleider ketenaanpak Valpreventie is gestart in 2024.

    De gemeenten - bij monde van de VNG - hebben zich eind 2024 teruggetrokken uit het Integraal Zorg Akkoord. De gevolgen en consequenties moeten nog nader in beeld gebracht worden. 

    Gemeente Ermelo heeft zich actief ingezet in 2024 voor een landelijke lobby om als gemeenten met zorginstellingen inzicht te geven in kosten die op de lokale situatie drukken. Dit om druk te zetten richting het Rijk om de gedecentraliseerde uitvoeringstaken met een passende compensatie te vergoeden.

Tijdige en passende ondersteuning

Terug naar navigatie - Tijdige en passende ondersteuning

Inwoners met een ondersteuningsvraag worden tijdig, passend en nabij ondersteund zodat zij (zo lang mogelijk) zelfredzaam zijn.

  • Omschrijving

    •    Het door ontwikkelen van een lokale, brede toegang sociaal domein 
    •    Met betere hulp en ondersteuning mogelijk maken dat meer inwoners op een goede manier zelfstandig kunnen (blijven) wonen
    •    Meer inwoners weten ondersteuning beter te vinden 
    •    Cliëntondersteuning is beter beschikbaar en toegankelijk
    •    Inwoners ervaren maatwerk in de ondersteuning (voelen zich gehoord) 
    •    Kwetsbare inwoners 16-27 jaar worden beter begeleid

    Status voortgang

    Groen

    Toelichting status

    In 2024 is gestart met de ontwikkeling van casusregie om complexe casussen met meerdere problemen beter te coördineren. Dit was noodzakelijk vanwege ontwikkelingen zoals de implementatie van het AVE (Aanpak Voorkomen Escalatie)-model en de persoonsgerichte aanpak (PGA). Omdat casusregie in de praktijk vaak niet goed werkte, is het begrip verder verduidelijkt en van duidelijke criteria voorzien. Zeven zorgaanbieders hebben deelgenomen aan een pilot, waarbij werkprocessen binnen de Wmo zijn aangepast en intervisie is georganiseerd om een uniforme uitvoering te waarborgen. 

    Er zijn in 2024 voorbereidingen getroffen om de werkwijze binnen de Wmo aan te passen. Hierbij is zowel het werkproces als de rol van de klantmanager gewijzigd. Hiermee zijn klantmanagers niet meer alleen verantwoordelijk voor het afgeven van indicaties, maar fungeren zij ook als opdrachtgever voor het monitoren en bijsturen van ingezette maatregelen. Er is ook geïnvesteerd op samenwerking met het sociaal team Ermelo, kennis van het lokale aanbod om naar te verwijzen, aansluiting op jeugdhulp en versterking van de eigen deskundigheid en rolneming. Deze aanpassingen zorgen voor een effectievere en efficiëntere uitvoering van de Wmo, waarvan de verdere implementatie plaatsvindt in 2025.  

    In 2024 is een specifieke uitkering Versterking onafhankelijke cliëntondersteuning aangevraagd en toegekend. Beoogd is om scenario’s te ontwikkelen voor de doorontwikkeling van de positie en toegankelijkheid van de onafhankelijke cliëntondersteuning, als onderdeel van de ontwikkeling van de Brede Toegang. Het project is eind 2024 gestart en loopt door in 2025. 

Indicatoren programma Samen Leven in Ermelo

Terug naar navigatie - Indicatoren programma Samen Leven in Ermelo

Niet-sporters

Terug naar navigatie - Niet-sporters
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2020
2022
Ermelo
52,40%
49,20%
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
50,70%
47,90%
Nederland
49,20%
46,40%

Personen met een bijstandsuitkering per 10.000 inwoners

Terug naar navigatie - Personen met een bijstandsuitkering per 10.000 inwoners
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
233,20
203,80
192,30
202,80
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
277,70
239,40
230,30
232,10
Nederland
431,20
366,70
344,80
343,60

Lopende re-integratievoorzieningen per 10.000 inwoners van 15 - 64 jaar

Terug naar navigatie - Lopende re-integratievoorzieningen per 10.000 inwoners van 15 - 64 jaar
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
290,30
282,90
0,00
165,90
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
0,00
192,00
0,00
207,10
Nederland
197,70
197,70
0,00
203,10

Cliënten met een maatwerkarrangement Wmo per 10.000 inwoners

Terug naar navigatie - Cliënten met een maatwerkarrangement Wmo per 10.000 inwoners
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
770,00
770,00
700,00
690,00
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
687,00
690,00
685,00
711,00
Nederland
702,00
710,00
700,00
720,00

Kinderen in uitkeringsgezin

Terug naar navigatie - Kinderen in uitkeringsgezin
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
3,00%
3,00%
3,00%
0,00%
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
4,00%
4,00%
4,00%
0,00%
Nederland
6,00%
6,00%
6,00%
0,00%

Werkloze jongeren

Terug naar navigatie - Werkloze jongeren
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
2,00%
2,00%
2,00%
0,00%
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
1,00%
1,00%
1,00%
0,00%
Nederland
2,00%
1,00%
2,00%
0,00%

Voortijdige schoolverlaters zonder startkwalificatie

Terug naar navigatie - Voortijdige schoolverlaters zonder startkwalificatie
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
1,50%
2,70%
2,30%
2,40%
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
1,60%
2,10%
2,00%
2,00%
Nederland
1,90%
2,40%
2,30%
2,30%

Absoluut verzuim

Terug naar navigatie - Absoluut verzuim
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
0,00
0,00
0,00
0,00
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
2,00
4,20
6,00
0,00
Nederland
2,70
4,20
6,30
0,00

Relatief verzuim per 1.000 inwoners

Terug naar navigatie - Relatief verzuim per 1.000 inwoners
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
10,00
9,00
13,00
0,00
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
18,00
21,00
23,00
0,00
Nederland
20,00
24,00
27,00
0,00

Jongeren met jeugdhulp in % van alle jongeren tot 18 jaar

Terug naar navigatie - Jongeren met jeugdhulp in % van alle jongeren tot 18 jaar
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
14,70%
14,50%
14,30%
14,90%
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
13,40%
13,60%
13,90%
13,90%
Nederland
13,20%
13,50%
13,90%
13,70%

Jongeren met jeugdreclassering

Terug naar navigatie - Jongeren met jeugdreclassering
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
0,40%
0,20%
0,00%
0,20%
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
0,30%
0,30%
0,30%
0,30%
Nederland
0,30%
0,30%
0,30%
0,40%

Jongeren met jeugdbescherming

Terug naar navigatie - Jongeren met jeugdbescherming
Bron: waarstaatjegemeente.nl 15-05-2025
Organisatie
2021
2022
2023
2024
Ermelo
2,50%
2,10%
1,90%
1,50%
Gemeenten 25.000 - 50.000 inwoners
1,30%
1,20%
1,10%
1,00%
Nederland
1,20%
1,20%
1,10%
1,00%

Verbonden partijen programma Samen Leven in Ermelo

Terug naar navigatie - Verbonden partijen programma Samen Leven in Ermelo

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen

Bij de uitvoering van het programma Samen Leven in Ermelo zijn de volgende verbonden partijen betrokken:

  • GGD Noord- en Oost- Gelderland (GGD NOG)
  • Inclusief Groep N.V.
  • Interactie
  • Meerinzicht (MIZ)

Het overzicht van alle verbonden partijen is opgenomen in de paragraaf verbonden partijen.

Wat heeft programma Samen Leven in Ermelo gekost?

Terug naar navigatie - Wat heeft programma Samen Leven in Ermelo gekost?

Wat heeft het gekost

Terug naar navigatie - Wat heeft het gekost Bedragen x €1.000
Samen Leven in Ermelo
Primitieve begroting 2024
Begrotingswijzigingen 2024
Begroting 2024
Realisatie 2024
Resultaat 2024
Baten
Kansrijk opgroeien
586
1.145
1.731
1.722
-9
Op weg naar samenredzaamheid
1.122
849
1.971
1.974
3
Perspectief op (on)betaald werk
6.444
4.414
10.858
11.047
189
Zelfstandig thuis
134
1.350
1.484
1.677
193
Totaal Baten
8.286
7.758
16.044
16.420
376
Lasten
Kansrijk opgroeien
-18.285
1.048
-17.237
-17.980
-743
Op weg naar samenredzaamheid
-8.144
-690
-8.834
-9.044
-210
Perspectief op (on)betaald werk
-13.698
-3.977
-17.675
-16.711
964
Zelfstandig thuis
-9.339
-796
-10.135
-9.545
590
Totaal Lasten
-49.466
-4.415
-53.881
-53.281
600
Gerealiseerd saldo van baten en lasten
-41.180
3.343
-37.837
-36.862
975