•    We differentiëren het bijstandsbestand in de categorieën, ‘werk, meedoen en ondersteuning’ en passen onze dienstverlening hierop aan 
•    Meer inwoners vinden (onbetaald) werk via re-integratie op basis van hun arbeidsvermogen, capaciteiten en talenten (bestandsanalyse nodig als basis) 
•    Meer bijstandsgerechtigden worden ondersteund naar vrijwilligerswerk of sociale participatie 
•    Meer ondernemers voelen zich ontzorgd als zij werkzoekenden vanuit de bijstand in dienst nemen 
•    Elke aanbesteding met een arbeidscomponent heeft een SROI-paragraaf

Groen

In Q3 2024 is het registratiesysteem aangepast en opnieuw gevuld met informatie om de indeling in 'werk, meedoen en ondersteuning' mogelijk te maken. Deze informatie leidt tot betere dienstverlening aan de inwoner doordat we gerichtere trajecten kunnen ontwikkelen. De inzichten hieruit worden meegenomen in de monitor sociaal domein.  

Werk is soms het beste medicijn. We hebben in 2024 ingezet op dienstverlening aan inwoners waarbij de belemmering naar werk een psychische oorzaak heeft. Met specialistische begeleiding, in samenwerking met GGZ, proberen we inwoners te begeleiden naar duurzaam werk. Deze inzet is mogelijk door ondersteuning vanuit de arbeidsmarktregio.

Na de start van de accountmanager in 2024 zijn er twee bijeenkomsten geweest in het kader van inclusief ondernemen. Bij de bedrijfskring is tijdens de lunchbijeenkomst een presentatie gegeven aan ondernemers. Bij de dag van de ondernemer was het thema inclusief ondernemerschap wat werd gecombineerd met het ondernemersontbijt. Daarnaast zijn er met verschillende werkgevers in diverse branches gesprekken gevoerd en geadviseerd over de regelingen die lokaal en regionaal ingezet worden. 

Meer kennis en bekendheid over SROI zorgt voor een hoger rendement en is in 2024 terug te zien in de resultaten en de positieve voorbeelden. Binnen inkoop wordt SROI standaard meegenomen bij aanbestedingen vanaf de voorgestelde drempelwaarde.