
We stimuleren meedoen naar vermogen
• In de bijstand zitten alleen inwoners met minder dan 100% arbeidsvermogen
• Van werkzoekenden die binnen twee jaar betaald werk bij een reguliere werkgever kunnen aanvaarden, stroomt 50% uit naar werk, waarvan 80% structureel
• Voor meer doelgroepen met een loonwaarde tot 70% wordt loonkostensubsidie (LKS) ingezet
• Meer jeugdigen stromen uit naar een participatieplek die aansluit bij hun vermogen (vervolgopleiding, betaalde baan of vorm van dagbesteding)
• Meer jongeren vinden een passende opleiding die aansluit op de kanssectoren
In 2024 hebben we een Europese subsidie aangevraagd voor extra begeleiding van inwoners met een uitkering in de categorie Meedoen. Voor deze groep zijn de eerste stappen vaak het opbouwen van activiteiten en een netwerk. Vanaf juli 2024 is de extra begeleiding gestart, wat heeft geleid tot extra activiteiten door inwoners in de doelgroep. Daarnaast hebben we inwoners kunnen helpen met het vinden van de juiste route voor de vragen waar ze mee zitten.
In 2024 hebben we in het kader van de pilot rechtmatigheid inwoners gesproken die afgelopen jaren geen wijzigingen hebben doorgegeven over hun uitkering. In de gesprekken kon aandacht worden besteed aan informatie over de minimaregelingen, over veranderd beleid en welke zaken inwoners moeten doorgeven. Ook volgde uit het gesprek soms een hervatting van begeleiding richting (vrijwilligers)werk.
In 2024 zijn er 4 actielijnen uitgezet in het kader van de doorontwikkeling van de Sluitende aanpak jongeren. Bij partners die werken in de praktijk is opgehaald wat de knelpunten zijn en hoe de integrale samenwerking bevorderd kan worden. Zo zijn er overlegstructuren gepland om de samenwerking tussen de doorstroomcoaches en de klantmanagers jongeren te bevorderen. Daarnaast zijn er overleggen gepland en afspraken gemaakt met o.a. de scholen om een doorlopende lijn te creëren van onderwijs richting de arbeidsmarkt.
In 2024 is in Ermelo de laatste themasessie georganiseerd om lokaal binnen Ermelo een participatieprogramma te ontwikkelen waarmee inburgeraars in de Z-route zelfstandiger worden en actiever deelnemen aan de Nederlandse samenleving. Naar aanleiding van deze themasessie heeft Welzijn Ermelo een voorstel gedaan om invulling te geven aan het participatieonderdeel in de Z-route. In 2024 hebben gesprekken met Welzijn Ermelo en Meerinzicht plaatsgevonden om samen tot een overeenkomst te komen. De verwachting is dat dit traject in maart 2025 van start kan gaan.