
We werken aan ketensamenwerkingen
• Meer (kwetsbare) ouderen hebben regie over hun eigen leven
• Meer ouderen hebben een gezonde leefstijl
Als gemeente faciliteren en ondersteunen we de lokale sociale basis en steunstructuren in de informele zorg en het welzijnswerk. Er is beschikbaarheid en aanwezigheid van sociaal werkers, ouderenadvies en mantelzorg consulenten om advies te vragen en om op maat passende ondersteuning te vinden. We hebben regionaal binnen het netwerk Gezond Veluwe en de lokale stuurgroep aandacht gevraagd voor een welzijnsbenadering van zorgvragen, met aandacht voor positieve gezondheid.
Er is vanuit het regionaal Integraal Zorg Akkoord (IZA) een plan ingezet op de positionering van de welzijnsorganisaties richting medisch domein. Er is in dit kader in 2024 een position paper opgesteld vanuit de regionale welzijnsorganisaties, voor een duidelijkere positie en samenhang van taken vanuit het sociaal domein. Er zijn regionaal presentaties gehouden bij de medische partners over wat welzijnsorganisaties doen en betekenen.
In 2024 is gewerkt aan de ontwikkeling van een Verwijsloket bij het ziekenhuis Sint Jansdal met de verbinding naar Welzijn op Recept lokaal.
De lokale projectleider ketenaanpak Valpreventie is gestart in 2024.
De gemeenten - bij monde van de VNG - hebben zich eind 2024 teruggetrokken uit het Integraal Zorg Akkoord. De gevolgen en consequenties moeten nog nader in beeld gebracht worden.
Gemeente Ermelo heeft zich actief ingezet in 2024 voor een landelijke lobby om als gemeenten met zorginstellingen inzicht te geven in kosten die op de lokale situatie drukken. Dit om druk te zetten richting het Rijk om de gedecentraliseerde uitvoeringstaken met een passende compensatie te vergoeden.